SKOGENS VETERANER en liten bakgrundshistoria

Det ligger en Bygdegård i centrala Dalsland, Källhult heter ”byn” i Dalskogs församling och Mellerud är Kommunen.

Som med många av landets ideellt drivna verksamheter så ökar kostnaderna samtidigt som de allmänna bidragen inte hänger med. För att utöka verksamheten i föreningen dryftades alla möjliga olika alternativ, stora som små.

Tack och lov så finns det personer inom föreningen som har stort engagemang och obegränsat med kreativitet, därutöver ett genuint intresse för skog och skogsmaskiner, historia samt utvecklingen av skogsnäringen genom åren. Ett visst mått av ”nördstatus” kan nog tillskrivas vissa utav oss helt klart.

Med dessa ingredienser på bordet vid ett möte 2012 började Skogens Veteraner att ta form i teorin. Efter mycket funderande och viss rädsla vad gäller det ekonomiska skred vi till verket och fattade beslut vintern 2012/2013. Målet var en skogsdag med maskiner för skogsbruk i drift, minimi ålder 30 år. Datum blev satt till 21 September 2013.

Då vår ordförande tydligen har goda kontakter med vädrets makter så blev vi bönhörda och hade en fantastisk dag i skogen. Närmare 40 olika maskiner kom och körde för fulla muggar, sponsorer ställde ut och det serverades mat i olika former. Stämningen var på topp och alla verkade trivas både besökare, förare och personal. Besökarantalet uppgick till dryga 1 000 personer. Med detta goda resultat i ryggen för 2013 beslutade vi 2014 att vi kör vidare på den inslagna vägen med mål att återkomma vart annat år i September.

Sagt och gjort, 12 September 2015 var det dags igen, vädrets makter var åter igen på vår sida och denna gång kom det dryga 60-talet maskiner. Programmet hade även utökats med kolmila med tillhörande kolbullar, övrig skogsrelaterad utrustning utav veteranmodell och så utauktionerades en traktor, BM-35, skänkt av föreningens gynnare Birger Larsson. Besökarantalet nådde nu dryga 1 500 personer som stormtrivdes denna underbara höstdag.

Nu när vi ser 2017 i kalendern är det sålunda på tiden att vi kör upplaga 3 i Skogens Veteraner. Årets begivenhet går av stapeln Lördagen den 23 September och platsen är den samma, Källhult Dalskog i Mellerud Kommun. Det ekonomiska överskott som hittills har blivit och som förhoppningsvis även blir i framtiden går oavkortat till underhåll och uppgradering utav vår lilla bygdegård.

Väl mött i skogen hos oss den 23 September.

Styrelsen Dalskogs Bygdegårdsförening/Skogens Veteraner

Facebooktwittermail